What is the LOB?

Het Landelijk Overlegorgaan Bestuurskundeverenigingen (LOB) is een koepelorganisatie dat overleg en contact faciliteert tussen alle bestuurskunde studieverenigingen in Nederland. We organiseren zeswekelijkse ALV’s voor kennisuitwisseling, waarna we met de leden gaan dineren en borrelen. Daarnaast organiseren wij landelijke events zoals de Bestuurskunde Challenge en het LOB-weekend voor onze leden. Omdat het LOB landelijke organisatie is, moet je als bestuurslid wel bereid zijn om te reizen voor vergaderingen, borrels, congressen en andere activiteiten. Een bestuursjaar bij het LOB is vrijwillig en varieert in tijdsdruk afhankelijk van functie en tijd van het jaar. Een LOB-bestuursjaar duurt één jaar en loopt van januari tot januari.

Je bent gemiddeld 5 tot 8 uur per week bezig met het LOB, afhankelijk van de periode van het jaar en uitgezonderd van de weken waarin je evenementen organiseert. Een bestuursjaar bij het LOB is daarnaast prima te combineren met een voltijdstudie en een sociaal leven! Je bent als bestuur natuurlijk een team, dus je kunt rekenen op de steun van je bestuursgenoten als je zelf een heel drukke periode hebt.

Lees hieronder de specificaties en eisen per functie.

*

Sollicitatieprocedure

Vul het onderstaande formulier in vóór 24 november en mail je CV en korte motivatiebrief vervolgens naar secretaris@bestuurskundeoverleg.nl.  Je sollicitatie kan functie-specifiek zijn, maar dat hoeft niet. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 27 of 30 november in Den Haag. Mocht je op deze data niet beschikbaar zijn dan kan het sollicitatiegesprek ook online worden gevoerd. Enkele dagen later zul je te horen krijgen of je kandidaat-bestuurslid bent geworden! Je zal vervolgens op 15 december worden voorgedragen als kandidaat-bestuurlid aan onze Algemene Ledenvergadering in Den Haag. Op 26 januari zal de officiële wissel ALV plaatsvinden. Zorg er in ieder geval voor dat je beschikbaar bent op 15 december vanaf 14:00 en op 26 januari vanaf 14:00 uur.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via secretaris@bestuurskundeoverleg.nl.

Sollicitatieformulier

*Leden van kandidaat-lidvereningen van het LOB dienen formeel voorgedragen te worden door een volwaardige lidvereniging.

*

Voorzitter

Als voorzitter ben je eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het LOB. Als voorzitter zit je de 6-wekelijkse algemene ledenvergaderingen met de lidverenigingen en je eigen bestuursvergaderingen voor. Daarnaast ben je als voorzitter student-bestuurslid bij de Vereniging voor Bestuurskunde, waar je alle bestuurskundestudenten van Nederland vertegenwoordigt. Ook ben je onderdeel van de sollicitatiecommissie die het bestuur van het Landelijk Congres Bestuurskunde samenstelt. Je voornaamste taak is als spil van het bestuur, waarin je zorgt dat de samenwerking binnen het bestuur soepel verloopt, zaken op tijd worden geagendeerd en voortgang bewaakt wordt. Heb jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kun jij snel switchen tussen professionaliteit en gezelligheid? Dan is de voorzittersrol binnen het LOB iets voor jou!

Als voorzitter

 • Je hebt ervaring met functies binnen studieverenigingen (bestuurservaring is een pre);
 • Je bent lid van een vereniging dat is aangesloten bij het LOB óf lid van een kandidaatlid van het LOB;
 • Je leidt moeiteloos (grote) vergaderingen;
 • Je bestuurt met een blik op het heden en op de toekomst;
 • Verschillende balletjes in de lucht houden is voor jou geen probleem;
 • Je kan goed de balans houden tussen professionaliteit en toegankelijkheid;
 • Je hebt motivatie en visie om het LOB naar een nog hoger niveau te tillen!

Heb je vragen over de functie van voorzitter? Schroom niet om een mailtje te sturen t.a.v. Marie-Laure Goedhart via secretaris@bestuurskundeoverleg.nl.

*

Secretaris

Als secretaris ben je verantwoordelijk voor het contact met de leden, en ben je het eerste aanspreekpunt binnen het LOB. Je notuleert vergaderingen, je beheert email, de website en de appjes van de leden. Je bent daarnaast verantwoordelijk voor het plannen van de dinertjes, borrels en het jaarlijkse LOB-weekend! Houd jij van administratief bezig zijn en ben je georganiseerd en pro-actief? Dan is dit jouw functie!

Profielschets secretaris

 • Je hebt ervaring met functies binnen studieverenigingen (bestuurservaring is een pre);
 • Je bent lid van een vereniging dat is aangesloten bij het LOB óf lid van een kandidaatlid van het LOB;
 • Je bent georganiseerd, communicatief sterk en hebt ervaring met administratieve taken;
 • Je vindt het leuk om dinertjes, borrels en weekendjes voor leden te organiseren;
 • Je bent gemotiveerd om tijd te steken in het LOB als groeiende organisatie!

Voor vragen over de secretaris-functie kun je een mailtje sturen t.a.v Zoë Vogelaar naar secretaris@bestuurskundeoverleg.nl.

*

Penningmeester

De penningmeester van het LOB zorgt voor de financiële zaken van de vereniging. Aan het begin van het jaar stel je hiervoor een begroting op. Daarna ben je verantwoordelijk voor de uitgaven van de vereniging en het bijhouden van de financiën. Dit wordt gecontroleerd door de kascommissie. Aan het eind van het jaar presenteer je het financiële eindverslag. De penningmeester zit ook in de Raad van Toezicht van het Landelijk Congres der Bestuurskunde en helpt de leden met subsidies aanvragen.

Profielschets penningmeester:

 • Je hebt ervaring met functies binnen studieverenigingen (bestuurservaring is een pre);
 • Je bent lid van een vereniging dat is aangesloten bij het LOB óf lid van een kandidaatlid van het LOB;
 • Je hebt kennis van zaken aangaande verenigingsfinanciën of bent dit bereid dit te leren;
 • Je hebt het aankomende jaar tijd en energie om samen met je toekomstige bestuursgenoten er een topjaar van te maken!

Ben je geïnteresseerd in deze functie, maar wil je eerst nog meer weten? Stuur dan een mailtje t.a.v. Silke Osinga naar secretaris@bestuurskundeoverleg.nl.

*

Bestuurslid Public Relations

De functie van bestuurslid Public Relations is een nieuwe functie binnen het LOB en bouwt voort op de pilot die in 2022 is gestart toen het bestuurslid Externe Relaties werd geïnstalleerd. Als bestuurslid Public Relations ben je verantwoordelijk voor de zichtbaarheid en de events van het LOB. Je beheert de sociale media, promotie, en website. Ook organiseer je evenementen zoals de Landelijke Bestuurskunde Challenge. Als laatste ben je verantwordelijk voor de internal en external relations van het LOB, door bijvoorbeeld er naar te streven om het LOB uit te breiden door meer lidverenigingen aan de organisatie te binde, het contact tussen de lidvereningen bevorderen, en het onderhouden van contacten met partners.

Profielschets bestuurslid Public Relations:

 • Je hebt ervaring met functies binnen studieverenigingen (bestuurservaring is een pre);
 • Je bent lid van een vereniging dat is aangesloten bij het LOB óf lid van een kandidaatlid van het LOB;
 • Je bent representatief en kunt goed een netwerk onderhouden;
 • Je communiceert je doen en laten zowel intern (naar de leden) als extern (naar de partners);
 • Je streeft ernaar om de activiteiten van het LOB nóg beter te maken en goed te promoten!

Bij vragen over deze functie kun je terecht bij  Floris Kersemakers. Mail hem via secretaris@bestuurskundeoverleg.nl.