Bureau voor digitale sabotage

Wij lijken gevangen in een wereldwijd digitaal web, gecreëerd door overheden en Silicon Valley. Hoe blijven wij de baas over onze eigen data? Zijn er wegen om te ontsnappen aan de digitale dystopie?

"Zijn wij de laatste generatie die privacy en vrijheid als vanzelfsprekend hebben ervaren?"

De wereld na Snowden

Elke week komen nieuwe onthullingen naar buiten. De communicatie van burgers en consumenten wordt op grote schaal onderschept en in de gaten gehouden. Wij dachten dat de digitale revolutie ons tot communicerende wereldburgers zou maken. Maar nu lijken wij gevangen in een wereldwijd digitaal web. Je smartphone, je bonuskaart, je modem, je DigiD, je medisch patiëntendossier, je zoekvraag, je Facebook account, je sms'en, je verwarmingsthermostaat. Bij elke krantenkop lijkt het net zich verder te sluiten.

Pleister

De pleister op onze webcam illustreert het: de Big Brothers and Little Sisters komen steeds dichterbij. Tegenlicht kijkt achter de waan van de dag en stelt zich de vraag: hoe blijven wij de baas over onze eigen data? Zijn er wegen om te ontsnappen aan de digitale dystopie? Regisseur Marije Meerman leent de bril van activisten, voorspellers en sciencefiction schrijvers en surft de wereld over op zoek naar digitale ontsnappingroutes en politieke strategieën voor verzet en sabotage. Zijn wij de laatste generatie die privacy en vrijheid als vanzelfsprekend hebben ervaren? Hoe raken we doordrongen van de nieuwe digitale werkelijkheid?

Kijk  de aflevering van Tegenlicht terug, een  goede introductie op het Landelijk Congres der Bestuurskunde; Ctrl + Alt + Del: Kansrijk sturen in de informatiesamenleving.